Медійники-міжнародники надважливі для надання об’єктивної інформації про Україну у світі – в умовах війни та в мирний час .

Чи хотіли б ви стати журналістом, що досконало володіє англійською, знає одну з мов країн-сусідів та водночас розуміє міжнародну політику, вміє організувати комунікацію на дипломатичному рівні?

Раніше, щоб стати таким фахівцем, вам довелося б навчатися на кількох спеціальностях. Сьогодні ці знання можна здобути на «Міжнародній журналістиці»!

Ініціювали таку спеціальність два сучасні підрозділи: медійний, де 25 років готують журналістів, та факультет міжнародних економічних відносин, що функціонує 24 роки поспіль. Амбітна мета – навчати журналістів-міжнародників для роботи за кордоном та в умовах поліетнічного медіаринку.

За словами декана філологічного факультету Юрія Бідзілі, на новій освітній програмі навчатимуть медіафахівців, які спеціалізуються на якісних знаннях іноземних мов: англійської (як обов’язкової), словацької, чеської, угорської, румунської (за вибором студента), а також міжнародної журналістики, зовнішньої політики тощо. Нова спеціальність важлива для надання об’єктивної інформації про Україну у світі, зокрема сусіднім державам, з метою запобігання дезінформації в умовах війни та в мирний час.

«Міжнародна журналістика» в Ужгородському університеті: які переваги нової спеціальності та що потрібно для вступу«. Досвід інших українських університетів показує, що така освітня програма потрібна, а Закарпаття має ще й особливе географічне розміщення, тож другою мовою після англійської буде мова наших сусідів. Я переконаний, що вийде непогана спеціальність. Маємо хорошу матеріально-технічну базу, будемо забезпечувати дисципліни, які вивчають міжнародники, доповнюючи журналістику», – зауважує очільник факультету міжнародних економічних відносин Микола Палінчак.

Завідувач кафедри журналістики Євген Соломін додає: журналістів-міжнародників сьогодні готують лише в кількох українських університетах, які територіально не межують із країнами ЄС і не спеціалізуються на знаннях історико-культурних, етнонаціональних, мовних та інших взаємозв’язків Закарпаття з сусідніми країнами. Натомість відділення журналістики УжНУ 25 років готує журналістів, а 7-й рік поспіль – рекламістів і піарників, які успішно працюють у регіональних, загальнонаціональних медіа, пресслужбах, рекламних агенціях, тощо.

Ось ще кілька переваг «Міжнародної журналістики», яку відкрили в Ужгородському університеті:

1. «Міжнародна журналістика» актуальна в контексті медіабезпеки, зумовлена тривалою інформаційною війною, що ведеться проти України, та важлива під час повномасштабної війни. Крім того – для інформаційно-комунікаційної діяльності, формування об’єктивного іміджу нашої держави у світі.

2. Закарпаття межує з європейськими державами і потребує неперервного міжнародного діалогу на всіх рівнях. Відповідно виникає потреба в підготовці фахівців із досконалим володінням іноземними мовами, готових до роботи в українських та міжнародних медіа, у медіаслужбах дипломатичних установ тощо.

3. Запровадження нової спеціальності є результатом участі кафедри журналістики в міжнародному проєкті «DESTIN – Журналістська освіта задля демократії в Україні: розробка стандартів, доброчесність та професіоналізм» (за програмою ЄС Erasmus+ КА2).

Так, серед рекомендацій, наданих медіаекспертами проєкту, вітчизняними працедавцями, випускниками відділення, були оновлення програм та запровадження нових, запитуваних медіаринком, збільшення кількості годин іноземної мови. Випускники спеціальності «Міжнародна журналістика» зможуть працювати: теле- й радіожурналістами, зокрема в корпунктах зарубіжних видань, що діють на Закарпатті та в Україні загалом; кореспондентами провідних національних медіа, які потребують фахівця з досконалим володінням іноземними мовами; пресаташе, працівниками пресслужб, пресбюро, медіаструктур дипломатичних установ і представництв; копірайтерами, спічрайтерами, медіааналітиками, медіаконсультантами з міжнародної інформації та геополітики.

Варто зазначити, що кафедра журналістики УжНУ пропонує своїм вступникам три освітні програми – класичну «Журналістику», «Рекламу та зв’язки з громадськістю», «Міжнародну журналістику». Навчання на кожній із них коштує 19700 грн за рік на денному відділенні та 12600 за рік – на заочному відділенні.

Упродовж багатьох років вартість освіти на медійному підрозділі залишається однією з найнижчих в Україні, але якість – незмінно високою!

Як відомо, цього року першокурсники вступають до університетів за результатами Національного мультипредметного тесту («Українська мова», «Математика» та «Історія України»). Тому однакові можливості для вступу як на нову спеціальність – «Міжнародна журналістика», так і на традиційні – «Журналістику», «Рекламу та зв’язки з громадськістю».

Обирайте те, що більше подобається!

До зустрічі в Ужгородському університеті!

Наталія Толочко, фото Евеліни Чорій

Медіацентр УжНУ