Доцентка кафедри органічної хімії, кандидатка фармацевтичних наук Галина Різак продовжила формування власної бібліотечки для студентів медичного факультету спеціальності "фармація".

На підставі майже тридцятирічного науково-педагогічного досвіду в УжНУ та НФаУ,  десятирічного досвіду викладання фармацевтичної хімії Галина Вікторівна узагальнює свої напрацювання для студентів у вигляді навчальних посібників, що значно полегшить роботу студентів у процесі самопідготовки, особливо в умовах нестачі навчальної літератури та її дороговизни.

     Навчальний посібник Різак Г.В. " Фармацевтичний аналіз лікарських речовин органічної природи" буде надзвичайно цікавим та корисним для студентів.

Як відомо, останнє видання довідника Мартина Негвера (1996) містить понад 12 тисяч субстанцій - індивідуальних хімічних сполук (без урахування солей). тому зрозуміло, що неможливо знати всю сукупність методів контролю їх якості.  перевагу слід віддавати  ключовим питанням. Достатньо мати кілька кілька десятків функціональних груп, що становлять основу структури молекул лікарських речовин та уніфіковані методи їх визначення. Такий підхід дає змогу не лише спрогнозувати, запропонувати, розробити методи контролю нової лікарської речовини, утому числі імпртованої. усе це забезпечує функціональний аналіз - ідентифікація та кількісне визначення лікарської речовини за функціональними групами на основі хімічних реакцій.

     Навчальний посібник містить три розділи:

1) якісний елементний аналіз лікарських речовин органічної природи;

2) аналіз органічних лікарських речовин за функціональними групами;

3) приклади тестів з відповідями для самоконтролю знань.

     У виданні поєднуються теоретичні обгрунтування з конкретними методиками контролю якості лікарських речовин.

    Не менш корисним для студентів буде навчальний посібник "Фармацевтична хімія. Окремі питання фармацевтичного аналізу".

У посібнику доступно і професійно розкрито роль фармацевтичної хімії, історія її розвитку, її зв'язок з іншими науками, наведено класифікацію лікарських засобів, методи дослідження у фармацевтичному аналізі, фактори,  які впливають на якість лікарського засобу.

Дуже необхідними для студентів стануть розділи "Фармакокінетика та фармакодинаміка лікарських засобів".

Користувачі посібника матимуть змогу доступно познайомитись з фармакопейними реакціями неорганічних іонів, методами визначення чистоти лікарських засобів, зокрема визначення домішок.

Надзвичайно системним є розділ про внутрішньоаптечний контроль та експрес-аналіз в аптеках, обов'язки провізора-аналітика.

Наприкінці посібника наведено тестові завдання для самоконтролю знань студентів до розділу "Фармацевтичний аналіз"

 Галиною Вікторівною також підготовлено третій навчальний посібник "Фармацевтичний аналіз. Примірна програма навчальної дисципліни, приклади тестових завдань з відповідями для підготовки складання КРОКУ 2".

У Збірнику наведена Програма навчальної дисципліни "Фармацевтична хімія", систематизовано приклади тестових завдань з відповідями для окремих розділів та тем, тестів для підготовки до складання КРОКУ 2.

Зокрема, наведено приклади тестів з відповідями до розділу !Фармацевтичний аналіз", "Фізико-хімічні аспекти фармакокінетики та фармакодинаміки лікарських речовин. Лікарські засоби, що впливають на нервову систему", " Лікарські речовини з групи гормонів, їх напівсинтетичних та синтетичних аналогів", "Лікарські речовини  з групи антибіотиків та їх напісинтетичних аналогів", "Фармацевтичний аналіз органічних лікарських засобів", "Вітаміни водорозчинні та жиророзчинні" та ін.

Також систематизовані "Приклади обовязкових та додаткових тестів з відповідями для складання КРОКУ 2".

Цей навчальний посібник, як і попередні, буде корисним і цікавим студентам і всім, хто цікавиться фармацевтичною хімією.

Ми сподіваємось, що знайдуться спонсори та меценати, які допоможуть цим навчальним посібникам у необхідній кількості побачити світ у друкованому виді, що так необхідно студентам у цей складний час.

      Укладачка навчальних посібників Різак Г.В дякує професору, доктору медичних наук Торохтіну О.М. та доцентці, кандидатці фармацевтичних наук Бисазі Є.І. за рецензування навчальних посібників. 

ГАЛИНА ВІКТОРІВНА РІЗАК ТАКОЖ ВИСЛОВЛЮЄ СЛОВА ЩИРОЇ ВДЯЧНОСТІ ЗА БАГАТОРІЧНУ ПІДТРИМКУ, НАУКОВЕ ТА НАУКОВО-МЕТОДИЧНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ АКАДЕМІКУ НАН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОРУ, ДОКТОРУ ХІМІЧНИХ НАУК, ДОКТОРУ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ НАУК, ПОЧЕСНОМУ РЕКТОРУ НФАУ ЧЕРНИХУ ВАЛЕНТИНУ ПЕТРОВИЧУ, ПРОФЕСОРУ, ДОКТОРУ ХІМІЧНИХ НАУК ШЕМЧУКУ ЛЕОНІДУ АНТОНОВИЧУ, ПРОФЕСОРЦІ, ДОКТОРЦІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ НАУК, ЗАВІДУВАЧЦІ КАФЕДРИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ХІМІЇ НФАУ ГЕОРГІЯНЦ ВІКТОРІЇ АКОПІВНІ,  ДОЦЕНТЦІ ЦІЄЇ КАФЕДРИ,  КАНДИДАТЦІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ НАУК БЕВЗ НАТАЛІЇ ЮРІЇВНІ, ПРОФЕСОРЦІ, ПРОФЕСОРЦІ КАФЕДРИ  МЕДИЧНОЇ ХІМІЇ НФаУ, ДОКТОРУ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ НАУК ТАРАН СВІТЛАНІ ГРИГОРІВНІ. ПРОФЕСОРЦІ, ДОКТОРЦІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ НАУК  ЗАВІДУВАЧЦІ КАФЕДРИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ТА БІОФАРМАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ ІМ. П.Л. ШУПИКА ЛЕНІ ЛЕВОНІВНІ ДАВТЯН.

Нагадаємо, що протягом останнього часу завдяки підтримці народного депутата України Віктора Балоги, відомих меценатів Олега Немировського та Петра Іванова вийшов ряд навчальних видань Галини Різак, Галина Вікторівна взяла також участь в авторитетних наукових форумах.

Вл. інф.