Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

21 квітня 2022 року, МОН надіслало керівникам закладів вищої та фахової передвищої освіти всіх форм власності та сфер управління листи-рекомендації щодо окремих питань завершення 2021/2022 навчального року. «Головними пріоритетами у воєнний період є захист України, збереження життя громадян, функціонування критичної інфраструктури держави, а також організація освітнього процесу.

У цей період керівники закладів фахової передвищої та вищої освіти здійснюють захист учасників освітнього процесу, працівників, прилеглих територій і у разі потреби – евакуацію», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. З урахуванням особливостей стану території та перебігу військових дій, МОН рекомендує керівникам закладів освіти відновити та здійснювати освітній процес очно, у змішаній формі чи дистанційно. Важливо встановити зв'язок з усіма працівниками та здобувачами освіти, а також допомогти їм включитися в освітній процес з урахуванням місця перебування.

Якщо розташовані у зоні проведення активних бойових дій заклади не можуть відновити освітній процес, здобувачі можуть дочекатися відновлення, прослухати окремі навчальні дисципліни в інших ЗВО в межах внутрішньої академічної мобільності, або навчатися самостійно. Для здобувачів освіти невипускних курсів, у разі неможливості виконання індивідуального навчального плану 2021/22 навчального року в повному обсязі, рекомендуємо внести зміни до індивідуальних навчальних планів і здійснити перенесення частини освітніх компонентів (навчальних дисциплін, індивідуальних завдань, практик тощо). Для здобувачів освіти випускних курсів необхідно забезпечити виконання навчального плану з урахуванням визнання результатів неформальної та інформальної освіти, а також академічної мобільності. Дострокове завершення навчального року для них неприйнятне, оскільки означає неможливість своєчасного отримання документа про освіту.

Щодо проведення атестації здобувачів Для здобувачів освіти випускних курсів необхідно провести атестацію здобувачів у встановлені строки та забезпечити своєчасну видачу документів про здобуття відповідного рівня освіти. У разі неможливості проведення атестації здобувачів у традиційному форматі, рекомендуємо провести атестацію дистанційно. Державне підприємство «Інфоресурс» продовжує в плановому режимі забезпечувати організацію замовлення, видачі та обліку документів про освіту. Якщо особа втратила документ про освіту, їй, за можливості, необхідно звернутися до закладу освіти, що видав документ.

Крім цього, особа, яка володіє інформацією про серію та номер власного документа про освіту, має можливість оформити електронний запит і отримати на електронну пошту інформацію, що міститься в Реєстрі документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО), зокрема, у формі електронної виписки з кваліфікованими електронними підписом і печаткою технічного адміністратора ЄДЕБО.

Наразі вживаються необхідні заходи для тимчасового переміщення деяких закладів фахової передвищої та вищої освіти, що дозволить відновити освітній процес. Якщо окремі заклади не будуть переміщені та не відновлять освітній процес, то МОН вживатиме заходів для забезпечення продовження та завершення навчання здобувачів освіти, зокрема зі збереженням місць навчання за державним (регіональним) замовленням.

Нагадаємо, для вступу до закладів освіти у 2022 році необхідно скласти національний мультипредметний тест (НМТ), який складатиметься з трьох блоків завдань із мовних тем з української мови, всіх тем з алгебри та геометрії, а також завдань з історії України.