Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

5 травня 2022 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета з виконавчим директором Save the Children International Девідом Райтом, директором організації Save the Children в Україні Пітером Волшем та її представниками.

Під час зустрічі обговорили напрацьовані заходи для забезпечення сталості освітнього процесу, а також доступ до якісної та безпечної освіти в умовах війни.

Міністр висловив сподівання на подальшу підтримку міжнародних донорів і партнерів та передав на розгляд опис підготовлених командою МОН проєктних пропозицій із короткостроковими та середньостроковими потребами. За його словами, першочерговими є 11 пропозицій, серед яких: забезпечення цифровими девайсами для освіти; проведення вступної кампанії 2022; відкриття освітніх хабів в Україні та за її межами; постачання ЗЗСО шкільними автобусами; видання підручників і посібників для НУШ. «Довгостроковими пріоритетами є відновлення пошкодженої та зруйнованої інфраструктури, повернення вимушено переміщених учасників освітнього процесу та продовження політики реформування сфери освіти на всіх рівнях», – зазначив Сергій Шкарлет.

Довідково.

Україна приєдналася до Декларації про безпеку шкіл (Safe Schools Declaration) в листопаді 2019 року і стала сотою країною, що підтримала положення цього документа.

Країни-підписанти Декларації – це як держави, на території яких немає військових конфліктів, так і ті, де має місце збройна агресія.

Декларація містить низку зобов'язань для запобігання і реагування на напади та використання закладів освіти у військових цілях у період збройного конфлікту.

У країнах, що приєднались до Декларації раніше, вже розроблені та успішно впроваджуються підходи до імплементації документа.