Завідувач кафедри інформаційних управляючих систем і технологій УжНУ Олександр Міца, на запрошення якого харківський науковець виступив перед ужнівською аудиторією, запропонував активізувати співпрацю з дослідження комп’ютерного зору та закликав студентів обирати теми для наукових досліджень і в цьому напрямку

Днями на факультеті інформаційних технологій УжНУ доктор технічних наук, професор Харківського національного університету радіоелектроніки Сергій Машталір прочитав лекцію про «комп’ютерний зір».

Лекцію про «комп’ютерний зір» прочитав в УжНУ професор ХНУРЕ Сергій Машталір– Коли людина дивиться на щось, вона не тільки сприймає це як певну картинку, а й інтерпретує завдяки мозку, що це. Тобто ми не тільки сприймаємо візуальну інформацію, а й робимо висновки.

Ідея «комп’ютерного зору» полягає в тому, щоб комп’ютер зміг за допомогою якогось сенсора отримати інформацію, потім її інтерпретувати й дати таку ж відповідь.

Тож постає питання: що таке комп’ютерний зір? Це якась мрія? Чи це вже реальність? У рамках цієї лекції ми про це поговоримо, – так розпочав професор свою двогодинну презентацію. Комп’ютерний зір (Computer Vision) – актуальний напрям, який використовується в багатьох сферах: на ґаджетах – для біометричної ідентифікації, у вебтехнологіях, у віртуальній та доповненій реальності, у медицині, на виробництві, у медіа тощо.

Професор наголосив, що комп’ютерний зір і комп’ютерна графіка – явища не тотожні: комп’ютерна графіка спеціалізується на моделюванні певного реального процесу за допомогою готових зображень; комп’ютерний зір займається зворотним: ми отримуємо якусь інформацію із зовнішнього середовища за допомогою певного сенсора і намагаємось інтерпретувати це так, щоб комп’ютер «зрозумів» цю модель реального світу. Лектор наголосив на тому, що комп’ютерний зір – це не просто використання машинного навчання щодо візуальних даних, адже є багато факторів, що ускладнюють аналіз інформації за допомогою комп’ютера: об’єкти мають колір і текстуру, можуть зливаються з фоном, бути частково затулені чи обернуті, відстань впливає на сприйняття розміру об’єкта тощо.

Подолання цих перешкод – одне з ключових завдань у цьому напрямку дослідження, і вчені вже мають певні успіхи. Професор Сергій Машталір – провідний фахівець із комп’ютерного зору в Україні, дав рекомендації студентам щодо можливих напрямків дослідження.

Завідувач кафедри інформаційних управляючих систем і технологій УжНУ Олександр Міца, на запрошення якого професор Сергій Машталір прочитав лекцію, запропонував активізувати співпрацю з дослідження комп’ютерного зору та закликав студентів обирати теми для наукових досліджень і в цьому напрямку.

Цікава й гарно ілюстрована лекція професора Сергія Машталіра сприяє популяризації тематики комп’ютерного зору в Ужгородському університеті.

Доцент кафедри журналістики Василь Шаркань