Проведено другий цикл тренінгів з європеїзації системи публічного управління та літню школу на тему: «Перезавантаження зовнішньої політики і національної безпеки України в умовах війни Росії з Україною»

У рамках виконання наукового проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в УжНУ» 14-18 листопада ц.р. на базі Транскарпатського центру Жана Моне (ТЦЖМ) було проведено другий цикл тренінгів з європеїзації системи публічного управління та літню школу на тему: «Перезавантаження зовнішньої політики і національної безпеки України в умовах війни Росії з Україною».

Метою тренінгів та літньої школи було підвищення загального рівня знань та набуття відповідного практичного досвіду в частині імплементації європейських стратегій розвитку здобувачів усіх рівнів вищої освіти відповідних спеціальностей, фахівців органів місцевого самоврядування, що опікуються питаннями європейської та євроатлантичної інтеграції, зовнішньої політики і національної безпеки України. Цільовою аудиторією заходів були представники органів регіональної влади та депутати місцевого самоврядування, магістри спеціальностей «публічне управління та адміністрування» (факультет суспільних наук) та «міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» (факультет історії та міжнародних відносин) УжНУ, аспіранти, молоді вчені. Керівник тренінгів доктор наук з державного управління, професор, Академік Академії економічних наук України, Doctor of Honoris Causa – Ольга Руденко (м. Київ) працювала безпосередньо у тренінговому офісі ТЦЖМ.

Самі ж тренінги проходили у форматі відеоконференції.

Викладач літньої онлайн-школи – Іван Артьомов, академічний координатор проєкту, кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри міжнародних студій та суспільних комунікацій, директор НН Інституту євроінтеграційних досліджень (ДВНЗ «Ужгородський національний університет»).

У відкритті циклу тренінгів та літньої школи взяли участь академічний координатор проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в УжНУ» директор НН Інституту євроінтеграційних досліджень Іван Артьомов, доктор наук з державного управління, професор кафедри політології і державного управління, директор НДІ політичної регіоналістики УжНУ Маріан Токар, члени команди з реалізації проєкту – в.о. декана факультету історії та міжнародних відносин, кандидат історичних наук, доцент Віталій Андрейко, директор центру ТЦЖМ Петро Токар, провідні фахівці НН Інституту євроінтеграційних досліджень Світлана Зуб, Рената Чіжмодій.

До тренінгів було залучено провідних експертів та консультантів наукової спільноти України з питань місцевого самоврядування та регіональної політики, фахівців з розробки навчальних і тренінгових програм з розвитку системи публічного управління та медіаграмотності.

З поняттям сфери геополітичних трансформацій в контексті впливу на національну безпеку, інституційне забезпечення державного управління в умовах геополітичних загроз слухачів ознайомила експерт-консультант, доктор гуманістичних наук у галузі політології, доктор наук з державного управління, завідувач кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту Державного університету «Житомирська політехніка». Член спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій з державного управління, за сумісництвом професор в Університеті Шльонському (Польща) – Вікторія Загурська-Антонюк.

Ціннісний контекст модернізації професійної підготовки державних службовців в умовах глобальних викликів та суспільних змін висвітлила доктор економічних наук, доцент, завідувач кафедри економіки та публічного управління Львівського національного університету імені Івана Франка, консультант з місцевого самоврядування, місцевого економічного розвитку, демократичного врядування, лідерства, управління персоналом, саморозвитку, розвитку soft skills Галина Капленко.

Що стосується працівників органів місцевого самоврядування, представників місцевих рад територіальних громад області то з ними поспілкувалися доктор філософських наук, професор кафедри методики професійної освіти та соціально-гуманітарних дисциплін Володимир Мандрагеля та журналіст, науковець, громадський діяч, кандидат наук з державного управління, доцент – Сергій Штурхецький.

Велика кількість учасників тренінгів та літньої школи засвідчило значну зацікавленість у такій формі спілкування з експертами і здобуття відповідних знань із обраною спеціальністю.

Слухачі відзначили високий рівень організації та позитивне значення цих заходів для підвищення їхньої компетентності з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, зовнішньої політики і національної безпеки України.

Усім вручено відповідні іменні сертифікати. Принагідно зауважимо, що такі тренінги відбуватимуться щорічно до 2023 р. у рамках реалізації міжнародного проєкту «Транскарпатський центр Жана Моне з дослідження європейських стратегій розвитку в УжНУ».

НН Інститут євроінтеграційних досліджень