При обговоренні переліку предметів НМТ та його можливої зміни необхідно з повагою ставитися до вступників, яким місяць тому було повідомлено про модель проведення тесту.

Про це, коментуючи питання обговорення переліку обов'язкових предметів НМТ, сказав голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Також, за його словами, наразі змінювати перелік предметів не бажано й через те, що вступники вже місяць готуються до раніше оголошених предметів, вкладаючи в підготовку час і ресурси.

«Цей закон насправді повторює минулорічний закон. Ми просто передаємо право Міністерству освіти і науки формувати цей тест цьогоріч. Місяць тому ми вже вийшли зі спільною заявою Комітету ВР і Міністерства освіти і науки, оскільки нас запитували батьки і абітурієнти, з чого буде складатися тест.

Ми наперед, місяць тому, вийшли на прес-конференцію і сказали, з чого він буде складатися. Тому зараз, на мою думку, змінювати це вже під час підготовки до національного мультипредметного тесту, напевно, не варто», – зауважив Бабак.

Окрім того, він підкреслив, що рішення про включення до тесту обов'язкових предметів «українська мова» і «математика» ґрунтується на експертних висновках фахівців Українського центру оцінювання якості освіти щодо найбільшої прогностичної валідності цих предметів.

«Тобто діти, які успішно складуть українську мову і математику, так само успішно завершать перший курс. Водночас, коли ми говорили про предмет на вибір і робили опитування, то майже половина дітей обрала історію України. Вони будуть її складати на вибір. Я не бачу у цьому проблеми, хоча чудово розумію, як предмет історія України насправді формує національну ідентичність», – зазначив голова освітнього комітету Верховної Ради.

Також він зауважив, що важливим є фактор перевантаження учасників НМТ під час тестування, зазначивши, що можна було додати четвертий предмет, що збільшило би час на складання тесту з трьох до чотирьох годин. «Три години – це непросто, а чотири буде ще важче. Тому будемо дивитися на комітеті, будемо розмовляти з усіма депутатами. Але якщо ми вже місяць тому попередили абітурієнтів, з чого буде складатися тест, на мою особисту думку, зараз змінювати це не зовсім добре для них насправді. Вони вже місяць готуються і вкладають туди і час і ресурси. Треба поважати і дітей, і треба розуміти, що безпекова ситуація змушує нас робити коротший тест (три години замість чотирьох) і мати на увазі прогностичну валідність, що краще покаже здатність вступника опанувати програму університету», – підкреслив голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій.