Доцентка кафедри органічної хімії, кандидатка фармацевтичних наук Галина Різак завершила роботу над навчальним посібником "Методологія органічного синтезу" для студентів(магістрів) спеціальності "Хімія".

Навчальний посібник « Методологія органічного синтезу» націлений на формування у студентів базового комплексу знань з методології органічного синтезу, ознайомлення студентів з основними сучасними підходами до планування складних синтезів органічних сполук, опанування ними стратегії і тактики синтезу, оволодіння навичками самостійного планування синтезів сполук, які необхідні для органічної хімії, для галузей наук про сучасні матеріали, пошуку альтернативних джерел енергії, розробки нових лікарських препаратів, що і є метою вивчення даної навчальної дисципліни.

Навчальний посібник складений відповідно до програми навчальної дисципліни і містить теоретичний матеріал, приклади, питання для самоконтролю, список рекомендованої літератури.

У посібнику наведено сучасні органічні реакції – синтетичні методи і технологія проведення синтезів (тактика) та алгоритми (стратегії) сучасного планування синтезів складних органічних сполук з метою використання в майбутній професійної діяльності. Різак Г.В. на основі багаторічного досвіду викладання органічної хімії в Навчально-науковому інституті хімії та екології (хімічному факультеті) УжНУ узагальнені й систематизовані теоретичні надбання у сфері . Запропонована послідовність 9 тем створюють умови для логічного засвоєння змісту дисципліни. Питання, що розкривають сутність відповідних тем, забезпечують викладення методологічних основ дисципліни «Методологія органічного синтезу».

У цілому навчальний посібник спрямований на поглиблене вивчення найбільших типових теоретичних понять органічного синтезу та надійних синтетичних методів, закладених в роботах Нобелівського лауреата 1990 року Е.Дж.Корі, а також методи, за допомогою яких можна будувати органічні молекули будь-якої складності.

Наведені основні реагенти органічного синтезу в логічній послідовності за типами зв’язків, що утворюються за реакціями pеакціями.

Посібник містить також питання для самоконтролю та самостійної роботи, що полегшить закріплення матеріалу.

Рецензований навчальний посібник з дисципліни « Методологія органічного синтезу" відповідає вимогам щодо підготовки навчальної літератури для студентів (магістрів), які навчаються за спеціальністю «Хімія» і може бути рекомендований до використання у навчальному процесі та друку.

Сподіваємось, що найближчим часом навчальний збірник побачить світ.

Вл.інф.