Тридцять років на службі історії: побачили світ вибрані біографічні нариси про професора Миколу Вегеша Нещодавно побачили світ вибрані біографічні нариси про життя і діяльність професора, доктора історичних наук, ректора УжНУ у 2005-2012 роках Миколи Вегеша, видання «Тридцять років на службі історії» представлено у трьох томах.

До книги «Тридцять років на службі історії» увійшли найкращі нариси та статті про життєвий шлях, наукову, педагогічну і політичну діяльність вченого, який одним із перших в українській історіографії почав об’єктивне і неупереджене дослідження актуальних проблем українських державотворчих процесів наприкінці 30-х років ХХ століття.

Своїми думками про внесок Миколи Вегеша в сучасну історичну науку діляться Маріан Токар, Володимир Фединишинець, Андрій Дурунда, Микола Зимомря, Йосип Баглай, Василь Туряниця, Степан Віднянський, Михайло Болдижар, Василь Худанич та багато інших сучасників. У книзі також є окремі матеріали епістолярної спадщини відомого українського історика (листи від Романа Федоріва, Івана Дзюби, Зірки Ґренджі-Донської, Володимира Грабовецького, Миколи Мушинки) та вибрані інтерв’ю і статті.

Такий підхід до укладання книги дозволяє краще зрозуміти не тільки внесок вченого в історичну науку, але й об’єктивно та неупереджено простежити діяльність Миколи Вегеша на посаді ректора Ужгородського національного університету, деякі аспекти політичної роботи.

Укладачем книги є Анна Чаварга, видання розраховане на широкий читацький загал. Інформаційно-видавничий центр