Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

24 квітня 2023 року, в Міністерстві освіти і науки України відбулася зустріч міністра Оксена Лісового із Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі.

Під час зустрічі сторони обговорили теперішній стан та перспективи розвитку двосторонньої співпраці в галузі освіти та науки між Україною та Японією, а також подальші напрями розвитку партнерства у контексті надання Японією допомоги для відбудови України, зокрема освітньої та наукової галузей. «Японія завжди була і є надійним партнером України на міжнародній арені.

Ми вдячні уряду Японії за всебічну підтримку наших галузей освіти, науки та технологій. Зараз за підтримки уряду Японії будуть закуплені ноутбуки, планшети, проектори, генератори та інше обладнання для закладів освіти. Це обладнання буде передано закладам в тих областях, де діти навчаються переважно в дистанційному форматі», – зазначив Оксен Лісовий.

Зі свого боку Мацуда Кунінорі підтвердив готовність японської сторони в наданні подальшої допомоги у відбудові освітньої галузі України. Пан Посол зазначив, що Японія двічі за минуле сторіччя зазнавала втрат після першої та другої світових війн і щоразу надавала особливе значення підтримці розвитку освіти і науки. Тому нині Японія зацікавлена у поглибленні двостороннього стратегічного партнерства, зокрема в реалізації спільних проєктів у галузях освіти і науки за такими пріоритетними напрямами, як енергетика, біотехнології, військо-промисловий комплекс.

Також пан Мацуда Кунінорі поінформував, що японська сторона зацікавлена надавати допомогу Україні для здійснення реформи юридичної освіти, зокрема методичну підтримку закладам вищої освіти для підготовки фахівців юридичних спеціальностей. Під час зустрічі сторони відзначили важливість укладення нової міжвідомчої угоди на заміну меморандуму про співробітництво у галузі освіти і науки 2012 року або укладення нової міжурядової угоди.

Мацуда Кунінорі відзначив важливість функціонування «Українсько-японського центру» при КПІ імені Ігоря Сікорського, спрямованого на вивчення японської мови, історії та культури, підготовки студентів-японістів та зацікавленість у продовжені розширення підтримки цієї інституції.

Сторони висловили взаємну вдячність за конструктивний діалог та сподівання на подальшу ефективну та результативну співпрацю, реалізацію нових освітніх і наукових проєктів та ініціатив.