Олімпіаду ініціювала лекторка кафедри словацької філології УжНУ, професорка Яна Кесселова за підтримки Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді Знавці словацької мови з усього Закарпаття 26 квітня змагалися на олімпіаді, що вперше відбулася на філологічному факультеті УжНУ.

Учасниками стали близько 30 дітей з освітніх закладів, де вивчають мову країни-сусідки. Олімпіаду ініціювала лекторка кафедри словацької філології, професорка Яна Кесселова за підтримки Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді та особистої підтримки пана Генерального консула Павла Паніса. Урочисто відкрили змагання заступниця декана факультету Галина Шкурко, завідувачка кафедри словацької філології Наталія Петріца, лекторка Яна Кесселова, учительки шкіл Ельміра Пилип, Мирослава Годована, Світлана Мотринець, Габріела Молнар, Яна Дудаш-Рижак, Вранець Валерія, Тая Лашкай та студентки-координаторки заходу.

В УжНУ вперше відбулася олімпіада зі словацької мови, переможців якої нагородили Президентка та Генеральний консул Словацької Республіки«Кафедра словацької філології цього року відзначає 30 років.

Дякуємо керівництву факультету й університету, що колись підтримали ініціативу започаткування такого напряму в УжНУ!

Викладачі кафедри своєю щоденною працею розвивають словацьку на Закарпатті. Також хочу подякувати вчителям, які навчають школярів мови, а згодом ці учні стають студентами, а потім – і вчителями», – зазначила Яна Кесселова. Галина Шкурко від імені філологічного факультету побажала школярам успіхів під час змагань, віри у власні сили та з усмішкою долати нові вершини до знань. Наталія Петріца наголосила, що олімпіаду проводять вперше, з ініціативи лекторки словацької мови, тому подякувала всім за інтерес до заходу: «Бачу, що дехто з учнів хвилюється. Але хочу вас заспокоїти – ви всі молодці. Ключове слово у нашій державі – перемога. Щиро бажаю і вам перемоги. Відверто кажучи, ви вже є переможцями, бо будь-яка олімпіада, змагання – це виклик, який ви прийняли. Дякуємо вашим учителям за роботу!».

Олімпіадні завдання розробляли професорка кафедри і викладачі відповідно до рівнів володіння мовою.

Всіх учасників розділили на групи А1, А2, а також В1, В2. Письмові лексико-граматичні вправи школярі виконували в окремих аудиторіях. Після невеликої перерви проводили усну частину, де учні мали представити навички володіння мовою, розуміння тексту, спілкування на визначену тематику.

За словами завідувачки, в олімпіади є кілька цілей: привернути увагу до словацької мови і культури, провести профорієнтаційну роботу, познайомити школярів із факультетом, кафедрою, щоб вони відчули атмосферу навчального закладу, тому змагання проводять в УжНУ.

Навчально-науковий підрозділ співпрацює з учителями шкіл, серед яких чимало випускників кафедри, тож вони одразу погодилися на участь у змаганнях.

Голова Товариства словацьких жінок «Довіра» і вчителька словацької мови Яна Дудаш-Рижак привела на олімпіаду 8 школярів з Ужгорода і Середнього. Її учні вивчають мову в недільній школі.

«Незважаючи на те, що години факультативу словацької мови скасували, ми не можемо дозволити, щоб етнічна меншина залишалася без своєї другої мови. У вересні відкрили недільну школу і щотижня зустрічаємося з дітьми, вивчаємо мову, а також традиції, пісні, різні ігри, розмовні теми, приготування до свят, тобто тематичні заняття, які спрямовані на підтримку культури. Всі діти, які відвідують заклад, – етнічні словаки. Словацька – їхня друга мова. Нам подобається ідея олімпіади, вирішили взяти участь. Думаю, результати будуть хорошими. Головне – що діти виявили бажання приїхати на олімпіаду», – поділилася пані Яна.

Її колегиня – Мирослава Годована – працює вчителькою української мови та літератури і словацької мови та літератури в Перечинському ліцеї Перечинської міської ради. Розповіла, що словацька мова вивчається в Перечині з 2003 року, започаткували традицію в Перечинській гімназії: «Два роки тому, коли освітні заклади Перечинська гімназія і Перечинський ліцей об’єдналися, вивчення мови продовжили – як спецкурс у 5-10 класах. Діти із задоволенням здобувають знання. Маю багато учнів, що продовжують навчання у Словацькій Республіці, серед них є ті, хто після здобуття фаху повернувся на Закарпаття. Незважаючи на те, що в Перечині мало словацьких сімей, батьки хочуть, аби діти вивчали мову. Співпрацюємо з університетом не перший рік і завдяки професорці Яні Кесселовій отримали багато підручників, брали участь у різних вебінарах, курсах».

Учасники олімпіади також поділилися враженнями після виконаних завдань. Так, Валерія Балог, учениця Тур’є-Реметівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст., розповіла, що вивчати мову її мотивує мрія вступити до словацького університету. У сім’ї немає етнічних словаків, однак дівчина здобула необхідні знання під час додаткових уроків словацької, які мала в 5-9 класах. Тепер навчається у старших класах і відвідує заняття в репетитора.

Антон Томінець, учень Мукачівської ЗОШ №13, поділився враженнями після першого письмового етапу. Зазначив, що над усіма письмовими завданнями йому довелося подумати. Усного етапу не боявся. Визначає свій рівень як середній. Трохи спілкується словацькою вдома, але вивчив мову у школі.

Старшокласниця Яна Рижак з Ужгорода навчається в Берегівському медичному фаховому коледжі та володіє словацькою змалку. Мови навчила мама, яка працює репетитором. Дівчина добре знайома зі словацькою культурою, подорожує до Словаччини, вивчає нові місця. Каже, що ця країна – її другий дім. Вирішила взяти участь в олімпіаді, щоб визначити рівень знань. Зізналася, що спілкується словацькою вільно, але відчула труднощі під час написання тексту. У день проведення олімпіади її організатори визначили переможців.

Оголосили результати та вручили дипломи Генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді пан Павол Паніс, консул Словацької Республіки в Ужгороді пані Габріела Станкова та лекторка словацької мови Яна Кесселова.

Отож переможцями олімпіади стали: 1 місце, рівень А1 – Артем Токар (Мукачівська ЗОШ №13, вчителька Тая Лашкай); А2 – Ерік Пилип (Тур’є-реметівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст., вчителька Ельміра Пилип); В1 – Дарія Дяченко (смт Середнє, вчителька Яна Дудаш-Рижак); В2 – Микола Годований (Перечинський ліцей Перечинської міської ради, вчителька Мирослава Годована). 2 місце, рівень А1 – Антон Томінець (Мукачівська ЗОШ №13, вчителька Валерія Вранець); А2 – Олександра Данилова (Мукачівська ЗОШ І-ІІІ ст. №20, вчителька Світлана Мотрінець); В1 – Яна Рижак (смт Середнє, вчителька Яна Дудаш-Рижак); В2 – Валерія Балог (Тур’є-Реметівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ст., вчителька Ельміра Пилип). 3 місце, рівень А1 – Адель Касінець (Мукачівська ЗОШ №13, вчителька Валерія Вранець); А2 – Юліанна Шіц (Мукачівська ЗОШ І-ІІІ ст. №20, вчителька Світлана Мотрінець); В1 – Кирил Лазаренако (смт Середнє, вчителька Яна Дудаш-Рижак); В2 – Єва-Анна Кузик (Ужгород, вчителька Яна Дудаш-Рижак).

30 квітня у приміщенні Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Президентка Словацької Республіки Зузана Чапутова особисто вручила медалі переможцям олімпіади.

Змагання найрозумніших знавців словацької мови можуть стати традиційними, адже інтерес до Словаччини, її культури, історії чималий.

Крім того, підтримка мови національної спільноти, пожвавлення інтересу до словацької сприяють етнічній толерантності на Закарпатті та зміцнюють співпрацю між двома країнами.

Наталія Толочко, фото авторки, Я. Кесселової та із офіційної сторінки З. Чапутової у соцмережі Фейсбук