Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий назавав три основні виклики вступної кампанії у 2023 році.

Серед них – створення безпечних умов для тестування. Також дуже важливо надати можливість якомога більшій кількості вступників за кордоном взяти участь у цій кампанії. І третій виклик – безпосередній вступ і подальше навчання. Лісовий наголосив, що цьогоріч, як і торік, найважливіша безпека усіх учасників вступної кампанії.

При цьому додав, що Український центр оцінювання якості намагається розширити географію тимчасових екзаменаційних центрів. Мовиться про 53 міста в 32 країнах. Не меншим викликом є і безпосередній вступ і подальше навчання.

У час війни треба насамперед враховувати питання міграції, реінтеграції окупованих територій та відновлення.

Головне для нас – людина. Ми маємо зробити все, аби не втратити зв'язок з нашими громадянами, які перебувають за кордоном і на тимчасово окупованих територіях, та допомогти їм залишитися в українській системі цінностей, – вважає міністр.

Перш за все в Україні дбатимуть про безпеку учнів та вчителів під час освітнього процесу. Не менш важливим завданням на сьогодні є і повернення до очного навчання.

Ще одне важливе завдання, яке ставить для реалізації МОН, – організація якісного онлайн-навчання. Це для школярів за кордоном та тих, хто через безпекову ситуацію в Україні змушений вчитися дистанційно.

Серед інших важливих завдань для втілення – тотальна цифровізація та оптимізація доступу до освіти через створення індивідуальних кабінетів.

Ще одним пріоритетом МОН є модернізація та трансформація системи професійної освіти.