Запровадження освітньо-професійної програми «Європейські студії» відповідає пріоритетам державної політики України у напрямку європейської інтеграції, підготовки до вступу в Європейський Союз, наближення України до стандартів ЄС.

Виходячи з пріоритетності євроінтеграційних цілей у системі національних інтересів України, очікуваного відкриття переговорного процесу щодо вступу в ЄС, нагальною є потреба підготовки фахових політологів, які володіють необхідними компетентностями для вивчення політичних інститутів та процесів в Європейському Союзі та вироблення публічної політики, впровадження програм та проєктів відповідно до європейських стандартів в Україні.

Крім того, започаткуванню цієї освітньої ініціативи сприяє й вигідне розташування нашої області біля сучасних кордонів Європейського Союзу, а, відтак більше можливостей для переймання досвіду, підготовки фахівців, які будуть спроможними впроваджувати європейські практики у територіальних громадах у транскордонному вимірі. Проєвропейський вектор роботи кафедри цим не обмежується. Цілий ряд можливостей та активностей є доступними як для викладачів, так і для студентів.

Це і проєктна діяльність, викладацька та студентська мобільність, навчальні візити, практика подвійних дипломів тощо. Так, студенти-політологи другого (магістерського) освітнього рівня мають змогу отримати два дипломи – українського та європейського зразків.

Зокрема така система співпраці наразі діє з Університетом Олександра Дубчека (м. Тренчин, Словаччина). Розвитку та професійному збагаченню наших студентів сприяють також можливості неформальної освіти – тренінги, майстер-класи, навчально-ознайомчі візити в дужні європейські вузи тощо.

Напередодні Нового року студенти політологи та публічні управлінці мали змогу відвідати Університет Матея Бела в Банській Бистриці (Словаччина), де вдалося не лише відвідати лекційні та практичні заняття зі своїми словацькими однолітками, але й плідно поспілкуватися з керівництвом університету, отримати неоціненний досвід та враження, а ще й приємні та корисні подарунки.

Відтак маємо сподівання на не менш насичений новий навчальний семестр та весь рік. Тож запрошуємо випускників на навчання на нову освітню програму «Європейські студії», яка розпочне своє функціонування з 2024-2025 навчального року.

Гарант освітньої програми «Європейські студії», к. політ. н., доц. кафедри політології і державного управління Надія КІЧЕРА