Китай трансформує економіку, виділяючи дедалі більше грошей на науку. Однак наукові дослідження в КНР все ще отримують менше фінансування, ніж у США.

Цього року витрати Китаю на науку та технології збільшаться, незважаючи на слабке економічне зростання країни, пише Nature.

Згідно з проєктом бюджетного звіту Міністерства фінансів Китаю, у 2024 році уряд витратить на науку та технології 371 мільярд юанів (52 мільярди доларів США), що на 10% більше, ніж у попередньому році.

Доповідь представили на щорічному засіданні законодавчого органу країни, Всекитайських зборів народних представників, що відбулися цього тижня. Згідно зі звітом, із загального обсягу державних видатків 98 мільярдів юанів підуть на фундаментальні дослідження.

Це найбільше за останні п'ять років збільшення державних витрат на науку та технології, каже Цзін Цянь, який очолює Центр аналізу Китаю при Інституті політики Азіатського суспільства у Нью-Йорку.

Після падіння на 9% у 2020 році, за яким пішли два роки застою, минулого року уряд збільшив свої витрати на 2%.

Економіка Китаю зараз переживає структурні зміни, говорить Альберт Ху, економіст із Міжнародної школи бізнесу China Europe у Шанхаї.

Відбувається перехід від економіки, що ґрунтується на традиційних секторах, таких як нерухомість, до більшого акценту на розвиток високих технологій. Крім того, роль відіграє суперництво зі США.